PROJEKTY I INONWACJE 2
 
GOSC
 
SUKCESY
 
ODYSEJA
 
SUKCESY
 
SWIETICa
 

Wykład doktora Łukasza Grześkowiaka o mikroorganizmach zamieszkujących ludzki przewód pokarmowy zakończył czwartkowe zajęcia w Społecznej Dwójce. Nasz Gość, pracownik naukowy Wolnego  Uniwersytetu Berlińskiego, mówił o czynnikach decydujących o jakości  mikrobioty i jej  wpływie na organizm człowieka od narodzin do późnej starości, w tym na  prawidłowe funkcjonowanie mózgu.  Co ciekawe, im jesteśmy starsi, tym mniej jest w nas korzystnych dla zdrowia bakterii.   Po przywołaniu krótkiej historii probiotyków, związanej z pracą laureata Nagrody Nobla   Ilji Miecznikowa, Gość zaskoczył słuchaczy, mówiąc o   różnorodności  produktów, dostarczających nam żywych bakterii i utrzymujących równowagę mikrobioty. A są to nie tylko jogurty czy inne produkty mleczne, ale także czekolada lub chipsy, dostępne w Finlandii, gdzie dr Łukasz Grześkowiak napisał i obronił pracę doktorską. Spotkanie z Gościem Społecznej Dwójki poprowadził Mateusz Socki, a wprowadzenie przygotował Jakub Krąpiec.

Galeria